Inchide Inchide

Piața imobiliară in prima lună din 2021

23/02/2021

            În ianuarie, prima luna a anului 2021 s-au vândut, la nivelul întregii țări, mai multe imobile decât în perioada similară a anului trecut, când nici nu avea cineva în gand ca va urma o pandemie generata de Covid- 19, care ne va schimba intreaga viata .
            Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară afirma ca au fost vandute in acest inceput de an 48 736 de imobile în România, cu 13 505 mai multe decât la începutul anului trecut,.
Clujul se afla pe locul 3 in topul oraselor cu cele mai multe vanzari, cu un numar de 2889 imobile (față de 1633 de imobile vândute în ianuarie 2020/locul 5 la începutul anului trecut).
S-au inregistrat mai multe vanzari in Bucuresti 7635, respectiv in Ilfov 4876.
Totusi trebuie mentionat faptul ca fata de ultima luna a anului trecut numarul vanzarilor este in scadere, atunci fiind inregistrate la nivel national 28 600 .
           Pe parcursul anului 2020, in principalele orase din tara s-a inregistrat o crestere de preturi cu procente intre 1% si 8%. Cele mai scumpe locuinte raman in continuare cele din Cluj-Napoca. De altfel, in Cluj s-a inregistrat si cea mai mare crestere a preturilor din piata imobiliara. La inceputul anului 2020 preturile erau cu circa 7%-8% mai mici fata de in prezent. Cu toate acestea, inceputul anului 2021 a adus o usoara scadere a preturile in Cluj, comparativ cu finalul anului precedent. Compari.ro arata ca in luna ianuarie 2021 o locuinta in Cluj avea un pret mediu de 1612 euro/mp, in scadere fata de decembrie 2020 cand atingea 1650 euro/ mp.
           La nivel national, Clujul are cele mai scumpe apartamente de vanzare si este urmat de Timisoara si Bucuresti. Topul este completat de Constanta, Craiova, Iasi si Brasov.
           Urmeaza sa aflam cum se va desfasura piata imobiliara in urmatoarele luni ale anului, avand in vedere toata situatia economica si sanitara cu care ne confruntam.
           Suntem optimisti ca nevoia de a avea o locuinta sau de o casa mai mare nu va inceta indiferent de vremuri, iar cei purtati de aceasta dorinta vor achizitiona imobile si in viitorul apropiat .